Wat is smaaksturing en voor wie is het relevant?

Als je te maken krijgt met verminderde eetlust, smaakverandering of zelfs smaakverlies, dan verlies je vaak ook eetplezier. In plaats van een gezellig, smaakvol hoogtepunt van de dag, wordt de maaltijd dan een verplichting waar je tegenop ziet. Met Smaakpupil willen wij het eetplezier weer terugbrengen door gebruik te maken van smaaksturing.

Mensen onderscheiden 5 hoofdsmaken, te weten zoet, zuur, zout, bitter en umami (hartig). Daarnaast bepalen geur, mondgevoel, presentatie en bereidingswijze voor een groot deel je smaak. Door te variëren met deze elementen kun je bepaalde smaken sterker of juist minder sterk naar voren brengen. Zo kun je veranderde of verloren smaken compenseren en toch weer met plezier je maaltijd eten. Dit noemen we smaaksturing.

Met Smaakpupil hebben we smaaksturing toegankelijk gemaakt voor iedereen. Ongeacht de oorzaak van je smaakverandering of verminderde eetlust, kun je in Smaakpupil je eigen smaakprofiel aanmaken en je eigen smaak sturen.

https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/c21hYWtwdXBpbC1ubA%3D%3D/626f9570361ad/smaakpupil_gerechten_20_2022_1_20220502_102520.jpgsmaakpupil_gerechten_20_2022_1_20220428_154108

Smaakpupil thuis

Met Smaakpupil ga je thuis eenvoudig aan de slag met smaaksturing. Je maakt je eigen smaakprofiel aan waarin je voorkeuren worden opgeslagen. Smaakpupil beveelt per maaltijd passende smaakmakers aan en houdt bij of die smaakmakers leiden tot het gewenste resultaat. Zo leert Smaakpupil van jouw feedback en leert het jouw smaak steeds beter kennen.

Smaakpupil in de medische praktijk

Ben jij werkzaam als diëtist, arts, doorverwijzen binnen een zorginstelling of met je eigen praktijk en kom je de vraag over verminderde eetlust vaak te horen. Kijk dan of het ambassadeurschap wat voor jou kan zijn. Meld je aan en ontvang gratis het informatie pakket waarmee jij jou client op gang kan helpen om thuis aan de gang te gaan met smaaksturing. Op deze manier kan je een belangrijke rol spelen in het beantwoorden van deze vraag.

Smaakpupil in je praktijk

Smaakpupil in het verzorgingstehuis 

In verzorgingstehuizen hebben bewoners vaak weinig invloed op de maaltijd die ze krijgen voorgeschoteld. Door Smaakpupil te gebruiken, kunnen bewoners de dagelijkse maaltijd wel naar eigen inzicht op smaak brengen. Bovendien kan de keuken van de zorginstelling inzicht krijgen in de data om ervan te leren en de maaltijden beter te laten aansluiten bij de behoeftes van de bewoners.

Smaakpupil in je verzorgingstehuis