https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/c21hYWtwdXBpbC1ubA%3D%3D/627b7608bd5a7/shutterstock_662454322_1_20220511_103832.jpgshutterstock_662454322
Persoonlijk verhaal

Ervaringsdeskundige Monique

10 May 2022

“Dat mijn smaak verloren is heeft veel meer invloed op mijn leven dan ik ooit had gedacht.”

Onlangs hebben wij Monique Wijnants gesproken over haar ervaringen met geur- en smaakverlies en Smaakpupil. Monique heeft begin 2022 als een van de eerste gebruikers Smaakpupil uitgetest en is erg tevreden over wat het haar gebracht heeft.

Goedemorgen Monique, kun je wat over jezelf vertellen?
Ik ben Monique Wijnants en ik werk als pedagogisch medewerkster op een peuterspeelzaal en een buitenschoolse opvang. Ik ben gelukkig getrouwd en ik heb twee kinderen, een dochter van 20 en een zoon van 17 jaar. Verder volg ik ook nog het FODMAP-dieet, dit doe ik omdat ik hiervoor erg veel last had van mijn maag en darmen. In de beginperiode heb ik hierbij begeleiding gehad van een diëtiste en ik vermijd nu een aantal producten, bijvoorbeeld knoflook, ui, honing, appel, alles met lactose en gluten. Het is een heel intensief dieet, maar het werkt wel voor mij. Ik probeer altijd te kijken naar de producten die ik nog wel kan eten in plaats van naar wat ik niet meer eet, want er is gelukkig ook nog zoveel wat wel kan!

Hoe komt het dat je last hebt van geur- en/of smaakverlies?
Ik heb in juli 2021 corona gekregen, ik was de eerste dag niet ziek en merkte hier eigenlijk niks van. Op dag twee dronk ik een glas cola en deze proefde eigenlijk naar niks, toen dacht ik nog ‘zal wel een oude fles zijn’. Toen ik een stukje pure chocola nam en deze ook niet proefde had ik door dat mijn smaak weg was, ik kon toen wel nog alles ruiken. Helaas verdween ook mijn geur op de derde dag, in eerste instantie dacht ik dat het wel weer over zou gaan. Toen het na twee maanden nog weg was ben ik oplossingen gaan zoeken. Uiteindelijk wees een vriendin mij op een artikel over Smaakpupil. Ik dacht baat het niet dan schaadt het niet en zo heb ik mij aangemeld voor de testfase.

Hoe beïnvloedt dit jouw dagelijks leven?
Het beïnvloedt mijn dagelijks leven heel erg, dat mijn geur weg is vind ik nog niet eens zo erg en die komt ook heel langzaam weer terug, maar die smaak is toch wel heel erg vervelend. Tijdens uiteten gaan bijvoorbeeld en de serveerster komt vragen hoe het smaakt, dan zeg ik wel ‘ja, goed’ maar eigenlijk lieg ik dan want ik proef niks. Ik vind het eigenlijk zonde geworden om uiteten te gaan, dit is heel jammer. Ook het koken is niet meer leuk, ik doe het wel voor het gezin maar hier heb ik geen plezier in. Dat mijn smaak verloren is heeft veel meer invloed op mijn leven dan ik ooit had gedacht.

Hoe ga je hiermee om?
Ik ben een optimistisch persoon, ik heb geaccepteerd dat het zo is en ik probeer er het beste van te maken. Meer kan ik ook niet doen, ik probeer er ook om te lachen bijvoorbeeld om de hele ‘gekke’ combinaties die dan wel ineens aangenaam zijn. Wat ik wel probeer te doen is ontdekken welke producten en combinaties aangenaam zijn, daarom is het ook zo fijn dat Smaakpupil daarbij helpt. Ik heb nu bijvoorbeeld een stuk citroen in mijn water waardoor er toch nog iets gebeurt in mijn mond.

Wat vind je van Smaakpupil?
Ik vind het een hele overzichtelijke tool, vooral de lijst met smaakmakers en de suggesties bij elke maaltijd heb ik erg veel aangehad. Het enige wat ik soms lastig vond is het invullen van elke maaltijd, maar dit is ook een kwestie van wennen en hoeft na een poosje niet meer bij elke maaltijd.

Hoe heeft Smaakpupil jouw geholpen?
Ik heb vooral een heleboel combinaties die wel aangenaam zijn ontdekt met behulp van Smaakpupil. Voorbeelden hiervan zijn banaan met kaneel, kokossnippers op mijn belegde boterham voor de structuur, rozemarijn op brood, citroengras bij verschillende maaltijden en gemalen kruidnagel in nasi en pastasauzen. Die laatste vindt mijn gezin helemaal niet lekker, maar voor mij werkt het super goed, bijzonder is dat.

Wat is jouw favoriete smaakcombinatie?
Dat is dan denk ik yoghurt met een scheut gembersiroop erin. Verder doet citroen het ook heel goed voor mij, bijvoorbeeld in mijn water.

Wat zou je willen meegeven aan anderen die last hebben van geur- en smaakverlies?
Probeer Smaakpupil zeker uit, het helpt je met de producten vinden die aangenaam zijn voor jou. Verder is het belangrijk om de extremen uit te proberen, dit is wat nu juist werkt en niks is te gek!

“Het gene wat mij op de been houdt is dat er regelmatig grappige situaties en combinaties door ontstaan, hierdoor kan ik positief blijven.”