Het tempo zit er goed in!
Het tempo zit er goed in: in de afgelopen weken konden we bijna 30 nieuwe organisaties en ziekenhuizen verwelkomen. En kijkend naar de (l…
Verder lezen
02 August 2022
“Smaakverandering wordt soms weggewuifd als ‘het hoort erbij’, terwijl het voor een patiënt van grote invloed is op kwaliteit van leven, en er wel degelijk oplossingen voor te bedenken zijn.”
Onlangs hebben wij Kelly Silverio Alonso - Duin gesproken over haar werk als diëtiste en over Smaakpupil. Als medebedenker van het Smaakkompas samen met het Wereld Kanker onderzoeksfonds weet zij als geen ander hoe belangrijk het is dat er oplossingen geboden worden.
Goedendag Kelly, kun je wat over jezelf vertellen? Wie ben je, wat doe je, etc.
Ik ben Kelly, diëtist bij Amsterdam UMC locatie Vumc. Ik behandel daar KNO-patiënten die geopereerd zijn of chemotherapie krijgen i.c.m. met radiotherapie. Dit zijn vaak patiënten met voedingsgerelateerde problemen, juist omdat de behandeling in het hoofdhalsgebied plaatsvindt . De urgentie van voeding is vaak hoog, aangezien mensen soms nauwelijks of niet meer kunnen eten.. Deze patiëntengroep past goed bij mij omdat ze het hart op de tong hebben en zeggen wat ze denken. Daarbij vind ik het heel waardevol wat je als diëtist in zo’n intensief behandeltraject voor de patiënten kan betekenen.
Wat is jouw grootste drijfveer? / Wat inspireert jou?
De patiënten inspireren mij het meest, omdat ze met hele zware behandelingen te maken krijgen en daar wil je ze graag doorheen helpen. Na afloop zijn ze je vaak erg dankbaar voor alle hulp die je hebt kunnen bieden. Daarnaast vertellen ze je wat er goed gaat in de zorg, maar ook wat er nog beter kan. Zoals bijvoorbeeld de aandacht voor, en aanpak van, smaakproblemen.
Waarom ben je het beroep gaan doen dat je doet? En wat vind je er zo leuk aan?
Ik ben vanuit het VWO de opleiding gezondheidswetenschappen ingerold. Ik was eigenlijk meer gericht op bewegen dan op voeding. In de aansluitende master Nutrition and Health, ontstond de passie voor het vak diëtetiek tijdens haar scriptie bij het Vumc. Na het afronden van mijn studie ben je gezondheidswetenschapper maar ik wilde ook graag diëtist worden. Dit komt omdat ik zag dat je met zoiets “simpels” als voeding, mensen kan helpen tijdens hun ziekte. Om dit te kunnen gaan doen heeft ze na de master de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek gevolgd.
Geur- en smaakverlies:
Hoe speelt geur- en smaakverlies een rol in jouw baan?
Dit speelt dagelijks een rol, zeker bij patiënten die bestraald worden. Mijn collega’s en ik zien de patiënten in deze behandeling bijna wekelijks. Per spreekuur geeft 2/3e van de patiënten aan last te hebben van geur- en/of smaakverandering. Het is onduidelijk hoe lang dit aanhoudt, de artsen kunnen daar ook weinig over zeggen. Soms komt de smaak na een paar weken terug, bij anderen duurt het maanden. Soms komt het zelfs helemaal niet terug. Ik vind het best heftig dat mensen soms maanden na de behandeling nog kiezen voor sondevoeding in plaats van het eten omdat het niet smaakt.
Hoe ga je hier nu mee om? / Welke oplossingen bied je nu aan?
Als mensen vertellen dat ze weinig eetlust hebben, vraag ik of dat door smaakverandering komt. Vaak is het antwoord daarop ja. Dan probeer ik door te vragen, wanneer heeft u daar het meeste last van, bij welke maaltijd of bij welke producten? Wat smaakt er nog wel? Dit is om er echt achter te komen wat er speelt. Het is belangrijk dat je een luisterend oor biedt aan de cliënten, erkenning geeft aan de smaakverandering. Smaakverandering wordt door andere zorgmedewerkers soms weggewuifd als ‘het hoort erbij’, terwijl het voor een patiënt van grote invloed is op kwaliteit van leven, en er wel degelijk oplossingen voor te bedenken zijn. Ik bespreek de adviezen van het Smaakkompas om toe te passen in de thuissituatie. Een voorbeeld kan zijn: voeg wat zilveruitjes of plakjes augurk toe aan je maaltijd om het friszuur te maken. Of bij teveel smaak: kies voor neutrale smaken, zoals milde yoghurt en jonge kaas. En denk ook aan afwisseling in structuren, temperaturen en kleuren in een maaltijd.
Wat zijn de voordelen van deze oplossing?
Door de adviezen eenvoudig en praktisch aan te bieden, kunnen patiënten ze hopelijk makkelijk thuis in de keuken toepassen. Mocht blijken dat een patiënt behoefte heeft aan meer adviezen, dan kan hij of zij terecht op de website van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het Reuk- en Smaakcentrum in Ede is het expertisecentrum op dit gebied, waar patiënten eventueel ook terecht kunnen. Ik ben heel blij met de groeiende aandacht voor smaakverandering, waardoor er in het land mooie initiatieven ontstaan. Voorbeelden daarvan zijn smaakworkshops door gespecialiseerde chefkoks, smaakcentra waar onderzoek gedaan wordt naar smaaksturing bij chemotherapie, en digitale oplossingen als Smaakpupil.
Smaakpupil:
Wat vind je van Smaakpupil? / Wat zijn je verwachtingen van Smaakpupil?
Ik denk dat het voor de patiënten heel erg goed zal werken dat er erkenning is voor hun probleem, en dat ze zien dat er een oplossing is. Daarnaast denk ik dat het algoritme wat met je mee leert veelbelovend is, omdat de adviezen steeds dichter bij jouw eetpatroon en voorkeuren komen te staan. Doordat patiënten en naasten Smaakpupil thuis kunnen doorlopen, is het laagdrempelige om er mee aan de slag te gaan.
Wat is jouw favoriete (gekke) smaakcombinatie?
Ik ben een echte zoetekauw, daarom vond ik karnemelk vroeger echt niet lekker. Totdat ik een keer een zoetje van mijn vader, die diabetes heeft, door de karnemelk roerde. Lekker friszuur maar toch ook lekker zoet!