https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/c21hYWtwdXBpbC1ubA%3D%3D/633adbc4aaca7/smaakpupil_gerechten_18_2022_1_20221003_145532.jpgSmaakPupil_gerechten_18_2022
In de media

Interview diëtste Ariane Mahieu (BE)

30 September 2022

“Door de chemo en de vermoeidheid die het meebrengt heb je niet zo’n zin om dingen te onderzoeken. Dus dan is het fijn dat je erachter komt met het smaakprofiel wat bij je past.”

Onlangs hebben wij Ariane Mahieu gesproken over haar ervaringen met geur- en smaakverlies en Smaakpupil. Ariane is diëtiste en kreeg dit jaar tijdens chemobehandeling te maken met geur- en smaakverlies.

Goedemorgen Ariane, kun je wat over jezelf vertellen?

Ja, ik werk als diëtiste thuis op zelfstandige basis en bij een revalidatiecentrum. Het mooie hieraan is dat ik mensen die binnen komen met problemen, vragen en verwachtingen verder kan helpen en hen kan ondersteunen in hun weg naar hun doel. Dit kan voor de ene persoon aansterken of afvallen zijn maar voor de andere kan het ook zijn dat ze hun bloedwaarden beter onder controle willen krijgen.
Daarnaast ben ik ook mama, lees en kook ik graag. Bovendien hou ik van een nieuwe uitdaging en ben ik gestart met een nieuwe opleiding.

Hoe komt het dat je last hebt van geur- en/of smaakverlies?

Begin dit jaar werd ik ziek. Om mij te behandelen werd chemotherapie voorgesteld. Hierbij werd mij verteld dat door de soort chemotherapie die ik kreeg mijn geur en smaak kon veranderen. In het begin viel dit mee maar naarmate de therapie vorderde, werd die heftiger. De smaakverandering die bij mij aanwezig was, was voornamelijk “een metaalsmaak”. Nu de chemotherapie gestopt is, is die bijna volledig verdwenen.

Hoe beïnvloedt dit jouw dagelijks leven?
Bij alles wat ik eet heb ik een andere smaak geproefd. Het zorgde voor minder eetlust en je weet als diëtiste zijnde dat je bepaalde voedingstoffen binnen moet krijgen om aan te kunnen sterken en te vechten tegen de ziekte.

Hoe ga je hiermee om?
Ik ben gaan zoeken naar oplossingen die je verder kunnen helpen. Zo kwam ik ook bij Smaakpupil terecht. Door bijvoorbeeld Smaakpupil te gebruiken werd mijn blik op smaakmakers ruimer. Zo kwam ik erachter dat een goede combinatie voor mij een frisse appel met selder en nootjes is. Deze combinatie gebruikte ik om de boterhammen terug smaakvoller te maken.

Wat vind je van Smaakpupil en hoe heeft het je geholpen?
Door de vermoeidheid van het ziek zijn heb je niet zo’n zin om dingen te onderzoeken. Dan is het fijn dat je erachter komt met het smaakprofiel wat bij je past.

Smaakpupil is ook zo opgemaakt dat je niet hele teksten hoeft door te nemen want dit kost vaak veel energie en inspanning.

Voor diëtisten kan het als aanvulling op een consult zeer goed werken. Het geeft onmiddellijk een goed beeld van wat bij je past. Dan kan je hiermee verder aan de slag.

Wat is jouw favoriete smaakcombinatie?
De appel in combinatie met de selderij en nootjes is voor mij de beste smaakcombinatie. Het is een van de combinaties die mij het meeste plezier gaf.

Wat zou je willen meegeven aan anderen die last hebben van geur- en smaakverlies?

Blijf zoeken naar iets dat je kan helpen. In een ziektetraject heb je vaak zo weinig onder controle, je moet zoveel dingen ondergaan waar je niks aan kan veranderen. Met je smaak kan je vaak zelf aan de slag. Is dit moeilijk, overweeg dan om je te laten begeleiden. Soms lukt iets, soms niet, maar blijf proberen.